online shopping

Zaštitite se od prijevara u online kupnji

Internetska kupnja postala je sve popularnija, ali i rizici povezani s njom. Prevaranti neprestano pronalaze nove načine kako prevariti kupce koji ništa ne sumnjaju i ukrasti im novac ili osobne podatke. Prijevare u online kupnji postale su prevladavajuća prijetnja koja se stalno razvija u digitalnom dobu. Prevaranti koriste različite taktike kako bi prevarili kupce koji ništa ne sumnjaju i iskoristili njihovo povjerenje i financijske informacije. Jedna uobičajena prijevara uključuje stvaranje lažnih internetskih trgovina koje se čine legitimnima, ali su dizajnirane za krađu osjetljivih podataka ili novca od kupaca.

Ovi prevaranti često se koriste oglasima na društvenim mrežama, mameći kupce atraktivnim ponudama i sniženim cijenama. Međutim, proizvodi ili nikad ne stignu, ispadnu lošiji ili dolaze sa skrivenim naknadama. Još jedan alarmantan aspekt prijevara u online kupnji je mogućnost krađe identiteta. Kriminalci iskorištavaju osobne podatke dane tijekom procesa kupnje, kao što su imena, adrese i podaci o kreditnoj kartici, kako bi preuzeli identitet žrtve, iscrpili njihove bankovne račune i uključili se u lažne aktivnosti.

Rastuća prijetnja

Prema FBI-u, neisporuka kupljene robe je drugi najčešći internetski zločin, a online kupci su samo u prošloj godini izgubili nevjerojatnih 337 milijuna dolara zbog lažnih internetskih trgovina. Ove prijevare često uključuju lažne internetske trgovine koje mame kupce primamljivim oglasima na platformama društvenih medija.

Lažne internetske trgovine

Jedna od najraširenijih prijevara je izrada lažnih web stranica ili aplikacija za kupnju. Ove su stranice osmišljene tako da oponašaju legitimne trgovine, što otežava njihovo razlikovanje od pravih. Cilj prevaranata je ukrasti osjetljive podatke i brojeve kreditnih kartica od kupaca koji ništa ne sumnjaju.

Varljivi oglasi na društvenim mrežama

Prevaranti sve više koriste Instagram i Facebook oglase kako bi ciljali na potencijalne žrtve. Ovi blještavi oglasi mogu sadržavati hakirane račune i ukradene fotografije, ali proizvodi ili nikad ne stignu ili se pokažu kao jeftine lažne kopije. Važno je biti oprezan i provjeriti legitimnost takvih oglasa prije kupnje.

Čuvajte se nerealnih popusta na luksuzne artikle

Mnogi kupci upadaju u zamku snižene luksuzne robe koja se čini predobra da bi bila istinita. Prevaranti stvaraju oglase za vrhunske proizvode poput dizajnerskih sunčanih naočala ili torbi po iznimno niskim cijenama. Međutim, ti artikli ili nikad ne stignu ili su krivotvoreni. Budite oprezni, osobito kada kupujete popularne ili teško dostupne artikle.

Obavijesti o otpremi kao prijevara

Pandemija COVID-19 uzrokovala je značajna kašnjenja u isporuci, što prevaranti iskorištavaju u svoju korist. Šalju lažne obavijesti o otpremi kako bi spriječili žrtve da prijave njihovu prijevaru. Čuvajte se takvih obavijesti i uvijek ih provjerite na web stranici službenog prijevoznika.

Manipulacija recenzijama

Prevaranti često koriste lažne recenzije na stranicama kao što su Amazon ili eBay kako bi stvorili iluziju legitimne internetske trgovine. Koriste tehniku zvanu “četkanje” za stvaranje lažnih pozitivnih recenzija za svoje proizvode. Nemojte se oslanjati samo na recenzije unutar web stranice trgovine; provjerite s vanjskim izvorima kako biste osigurali njihovu autentičnost.

Prepoznavanje legitimnih online trgovaca

Kako biste smanjili rizik da postanete žrtva prijevare, preporučljivo je kupovati od poznatih online trgovaca kao što su Amazon, Walmart, Best Buy ili Target. Ovi etablirani trgovci ulažu velika sredstva u osiguravanje sigurnog i sigurnog iskustva kupnje za svoje kupce.

Pažljivo proučite pojedinosti internetskih trgovina

Čak i kada kupujete kod priznatih trgovaca, bitno je obratiti pozornost na određene detalje. Čuvajte se lažnih verzija pouzdanih stranica u rezultatima pretraživanja i budite oprezni s prodavačima na tržištu koji se možda ne pridržavaju istih pravila kao glavna platforma. Uvijek dvaput provjerite ima li u URL-u pogrešno napisanih riječi ili pogrešaka koje bi mogle ukazivati na lažnu web stranicu.

Sigurne web stranice i usluge plaćanja

Prije kupnje provjerite koristi li internetska trgovina sigurne web stranice sa SSL enkripcijom (HTTPS) i važećim SSL certifikatom. Osim toga, inzistirajte na korištenju sigurnih usluga plaćanja kao što su kreditne kartice ili PayPal, budući da nude zaštitu od prijevare i pomažu u rješavanju neovlaštenih troškova.

Opreznost u prepoznavanju prijevarnih e-poruka i oglasa

Prevaranti često ciljaju na kupce putem neželjene e-pošte ili oglasa na društvenim mrežama. Pazite na fotografije niske kvalitete, nevjerojatne popuste i sumnjive poveznice u ovoj komunikaciji. Budite oprezni s adresama e-pošte koje ne odgovaraju imenu pošiljatelja, pogrešno napisanim predmetima ili sadržajem ugrađenim u slike.

Provjera troškova i uvjeta dostave

Troškove i uvjete dostave provjerite na službenoj web stranici trgovine. Ako primite e-poruku s potvrdom o otpremi, provjerite broj za praćenje na službenoj web stranici dostavne tvrtke kako biste osigurali njegovu valjanost. Legitimni internetski trgovci također bi trebali imati jasnu i poštenu politiku povrata.

Izbjegavajte pohranjivanje podataka o kreditnoj kartici

Iako bi moglo biti zgodno, izbjegavajte pohranjivanje podataka o kreditnoj kartici u internetskim trgovinama. Cyberkriminalci često ciljaju te pohranjene podatke o kartici kako bi dobili neovlašteni pristup financijskim podacima. Odlučite se za odjavu gosta kad god je to moguće i dajte minimalne osobne podatke.

Jake lozinke i upravitelji lozinki

Stvorite jake, jedinstvene lozinke za svaki račun online trgovine, koje se sastoje od kombinacije velikih i malih slova, brojeva i simbola. Razmislite o korištenju pouzdanog upravitelja lozinkama za sigurno pohranjivanje i upravljanje vašim lozinkama, eliminirajući potrebu da ih sve pamtite.

Redovito praćenje računa i kredita

Često pratiti Vašu kreditnu karticu i bankovne izvode za sve sumnjive transakcije. Prevaranti često naplaćuju male troškove za provjeru valjanosti kartice. Nabavite besplatna godišnja kreditna izvješća kako biste provjerili ima li neovlaštenih računa ili teških upita. Upotrijebite usluge praćenja kreditne sposobnosti ili zaštitu od krađe identiteta kako biste ostali na oprezu protiv potencijalne prijevare.

Promo članak: Kupujte sigurno na stranici Jeftini Top Proizvodi

Naslovna fotografija: Leeloo Thefirst

Similar Posts